Συναισθηματική Νοημοσύνη : Το «κλειδί» της ευτυχίας

Η ευτυχία αποτελεί για τον άνθρωπο ίσως τον μεγαλύτερο και πιο ποθητό στόχο. Στα Ηθικά Νικομάχεια του Αριστοτέλη η «ευδαιμονία» θα συνδεθεί με το τέλος, την τελείωση του ανθρώπου, την ολοκλήρωσή του ως όντος και την εκπλήρωση του σκοπού της ύπαρξής του. Ο ευδαίμονας βίος, όπως εύστοχα επισημαίνει ο Σταγειρίτης δεν είναι περιορισμένος στο ζην, δηλαδή δεν αφορά μονοσήμαντα την εξασφάλιση της επιβίωσης. Αντιθέτως, η ουσία της ευτυχίας είναι το ευ ζην, η ευζωία που σημαίνει αυτάρκεια, πληρότητα, ασφάλεια και σταθερότητα.

Η ευτυχία, απέκτησε σε βάθος χρόνου πολλές ερμηνείες, πολλά ονόματα, διαφορετικές σηματοδοτήσεις. Ευτυχία μπορεί να είναι το ακριβό αμάξι τελευταίας τεχνολογίας, το επώνυμο ρούχο, η πολλών τετραγωνικών εξοχική κατοικία. Ευτυχία μπορεί να είναι μια βόλτα στην φύση, ένα καλό ανάγνωσμα, η παρέα με φίλους. Ποιος ορίζει άραγε τι εστί ευτυχία ;

Στην σημερινή εποχή η σύνδεση της ευτυχίας με τα υλικά αγαθά γίνεται σχεδόν μηχανικά, ασυνείδητα και αθόρυβα. Η διαφήμιση είναι ο καταλληλότερος ανάδοχος, βαφτίζει αντικείμενα, ανθρώπους και συνθήκες ζωής. Ο δέκτης όχι απαραίτητα παθητικός, μα αναμφισβήτητα επηρεασμένος επιδίδεται σε κυνήγι «θησαυρού».

Όμως ο άνθρωπος, ως «φύσει ζώον πολιτικόν», δεν ζει μόνος, συνάπτει δεσμούς με άλλους ανθρώπους, επικοινωνεί μαζί τους και αλληλοεπιδρά. Αν είναι κάτι στο οποίο αφοσιώνεται λοιπόν, σίγουρα αυτό είναι η επιτυχία και η μακροημέρευση των σχέσεών του. Επιτυχημένες σχέσεις είναι εκείνες που χαρίζουν μια από κοινού ευτυχία.

Η συναισθηματική νοημοσύνη -έννοια που τείνει να χρησιμοποιείται συχνότατα σήμερα- φαίνεται να δίνει το κλειδί της ευτυχίας. Πρόκειται για ένα σύνολο από ικανότητες που έχουν ως βάση το συναίσθημα, ικανότητες αφενός προσωπικές και αφετέρου κοινωνικές. Καταρχάς, το άτομο  χρειάζεται να έχει επίγνωση της εσωτερικής του κατάστασης, την οποία μάλιστα θα πρέπει να είναι σε θέση να διαχειρίζεται το ίδιο.

Μαθαίνοντας τα όριά του και ακολουθώντας το σωκρατικό «γνώθι σαυτόν»  θα είναι έτοιμο να προσεγγίσει τους γύρω του με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και σιγουριά. Καθοριστικός, ωστόσο είναι και ο ρόλος της ενσυναίσθησης η οποία συνίσταται στην κατανόηση των συναισθημάτων, των αναγκών και των ανησυχιών των άλλων δίνοντας βάθος και ουσία στην ανθρώπινη επαφή.

Όπως όλα δείχνουν, η περιπλάνηση στα άδυτα της ψυχής και των αναζητήσεων τ’ ανθρώπου είναι συνεχής, ατελής και εξελισσόμενη. Η ευτυχία ως λυδία λίθος της ύπαρξης του όντoς, ταξιδεύει ακολουθώντας την δική της πορεία, μονοπάτια άλλοτε φωτεινά και προσβάσιμα κι άλλοτε δύσβατα και σκοτεινά, μα πάντοτε ανθρώπινα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε <span>%d</span> bloggers: