Μολύβι ή στυλό

Προφανώς πρόκειται περί ενός θεωρητικού διλήμματος, εν πολλοίς πλασματικού, αφού και τα δύο -μολύβι ,στυλό- έχουν πεδίο δόξης λαμπρό. Άσε που συμμαχούν σε ένα φανταστικό πλανήτη έναντι του πληκτρολογίου και της οθόνης αφής.

Αν επικεντρωθούμε σε αυτή την παλαιάς κοπής (old school ντε) αντιπαράθεση των δύο, οι εκπρόσωποι και από τις δύο πλευρές θα προβάλλουν έντονα (και μερικές φορές διόλου λογικά) επιχειρήματα για να υποστηρίξουν την προτίμησή τους. Σύμφωνα με τους υποστηρικτές , ορίστε μερικοί λόγοι για τους οποίους τα μολύβια είναι καλύτερα από τα στυλό (ή αντίστροφα) :

Υπάρχουν περισσότερες χρήσεις για μολύβια παρά για στυλό.
Δεν μπορείτε να σπάσετε το στυλό στη μέση και να χρησιμοποιήσετε και τα δύο μισά. Ένα μολύβι σπασμένο τη μέση γίνεται δύο μολύβια.
Τα μολύβια είναι καλύτερα για σκίαση. Το μολύβι στη ζωγραφική είναι ολοκληρη σχολή.
Τα σημάδια που γίνονται με στυλό διαρκούν περισσότερο.
Τα μολύβια είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον από τα στυλό.
Τα μολύβια χρειάζονται ακόνισμα, ενώ τα στυλό είναι πάντα έτοιμα να γράψουν.
Όσο περισσότερο ακονίζετε ένα μολύβι, τόσο μικρότερο γίνεται πράγμα που το καθιστά δύσκολο στη χρήση.
Δεν μπορείτε να γράψετε στο δέρμα με μολύβι (και θετικό και αρνητικο ανάλογα με την οπτική)
Φυσικά, για πολλούς, η συζήτηση για το μολύβι έναντι του στυλό δεν έχει σημασία, καθώς οι άνθρωποι στηρίζονται στο χειρόγραφο όλο και λιγότερο στις μέρες μας.

Ανεξάρτητα από αυτόν τον παράγοντα, αξίζει να σημειωθεί ότι πολλά από τα πιο κοινά σημεία που επισημαίνονται είτε σε στυλό είτε σε μολύβια αναφέρονται σε φυσικές πτυχές των οργάνων γραφής. Τι γίνεται αν ακολουθήσουμε μια πιο φιλοσοφική προσέγγιση;

Υπάρχει χάρη, ευγένεια, ακόμη και ένα ήσυχο είδος ηρωισμού στη χρήση ενός μολυβιού. Δεν υπάρχει τίποτα σε ένα μολύβι (όπως ένα έμβολο, ελατηριο , σφαίρα μελανιού, μελάνι ) που διευκολύνει την εγγραφή. Το γράψιμο με μολύβι έχει μια αδιαμεσολαβητη λειτουργική λογική και αίσθηση, επειδή ο συγγραφέας ασκεί τη δική του δύναμη και συνδέεται απευθείας με χαρτί. Ανάλογα με το πόσο θα πιέσει , ποια κλίση θα δώσει στη μύτη του μολυβιού θα έχει άλλο αποτύπωμα στο χαρτί . Το γεγονός δε πως η γραφή με μολύβι μπορεί να σβήσει ευκολότερα , έχοντας όμως δώσει ένα μήνυμα , έχοντας κάνει λάθη που διορθώθηκαν αλλά άφησαν κάποια ακαταστασία ή εφθειραν το χαρτί, ίσως ενδομυχα να μας συνδέει με τη φιλοσοφία ζωής και θανάτου.

Τα μολύβια πρέπει επίσης να ακονιστούν. Δεν είναι ετοιμοπόλεμα όπως τα στυλό Όχι, πρέπει να κερδίσεις την δυνατότητα αυτή με ένα μολύβι. Το ακόνισμα ενός μολυβιού είναι απλώς ο φόρος τιμής που πρέπει να αποδώσουμε σε αυτό το πρωτόγονο αλλά εκπληκτικά ανθεκτικό όργανο γραφής , σπουδαίο σε όλη του την απλότητα.

Ένας ακομα λόγος, ωστόσο, που τα μολύβια είναι τόσο υπέροχα δεν έχει καμία σχέση με το μολυβδογραφίτη ή ακόμη και με το ίδιο το μολύβι αλλά με την ..γόμα.
Τα παιδιά κάνουν τις εργασίες τους με μολύβια.
Πολλοί ενήλικες φαίνεται να προτιμούν τα στυλό από τα μολύβια επειδή συνδέουν τα μολύβια με τα παιδιά. Είναι αλήθεια: τα παιδιά είναι πολύ πιο πιθανό να χρησιμοποιούν μολύβια από ό, τι οι ενήλικες.

Αλλά απλώς και μόνο επειδή τα μολύβια χρησιμοποιούνται πιο συχνά από παιδιά παρά από ενήλικες, δεν σημαίνει ότι τα μολύβια είναι πιο παιδικά από τα στυλό. Αντιθέτως, συχνά η χρήση μολυβιού αντί για στυλό αποτελεί ένδειξη ωριμότητας. Είναι σαν να μπαίνεις στην τρίτη πίστα. Μολύβι, στυλό, ξανά μολύβι

Ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους τα παιδιά χρησιμοποιούν μολύβια είναι επειδή πάνε πακέτο με τις γόμες , είτε προσαρτημένες στην μια άκρη των μολυβιων ή ως ξεχωριστό εργαλείο στην κασετίνα τους. Σε οποιαδήποτε διαδικασία μάθησης, είναι φυσικό, φυσιολογικό και αναμένεται ότι θα γίνουν λάθη. Ειδικά στις κατώτερες τάξεις, τα παιδιά μαθαίνουν νέα πράγματα όλη την ημέρα. Στην πραγματικότητα, τα παιδιά μαθαίνουν νέα πράγματα (και κάνουν λάθη ενώ μαθαίνουν αυτά τα πράγματα). Ωστόσο, το θέμα είναι ότι τα παιδιά αναμένεται να κάνουν λάθη, να μάθουν από αυτά και να τα διορθώσουν – οπότε η διαγραφή και η επανάληψη δεν είναι μεγάλο ζήτημα.

Τα μολύβια εν ολίγοις προορίζονται και προσφέρονται για μαθητές και όχι μόνο για παιδιά

Πολλοί από εμάς βλέπουν τη μετακίνηση από μολύβια σε στυλό ως ένα είδος ιεροτελεστίας, ένα σημάδι ότι είμαστε πλέον μεγάλοι. Αλλά σε αυτη τη λογική, σημαίνει άραγε το να είμαστε ενήλικες πως είμαστε λιγότερο επιρρεπείς στα λάθη;

Στην πραγματικότητα, οι ενήλικες κάνουν λάθη όπως και τα παιδιά. Σίγουρα, τα λάθη μας μπορεί να μην γίνουν σε αριθμητικά φύλλα εργασίας ή ορθογραφικά τεστ. Τα ενήλικα λάθη έχουν πολύ πιο ακραίες συνέπειες – επιπτώσεις που δεν μπορούν να εξαλειφθούν με μια γόμα. Θα θέλαμε άραγε να έχουμε μια γόμα για τα λάθη ζωής; Ή μήπως όχι;

Όπως είπε ο Τζέιμς Τζόις, «Τα λάθη είναι οι πύλες της ανακάλυψης». Τα λάθη προσφέρουν στους ανθρώπους την πιο άμεση πρόσβαση στη μάθηση, τη βελτίωση και την ανάπτυξη.

Η αλήθεια είναι ότι όλοι κάνουμε λάθη γιατί έτσι μαθαίνουμε και ωριμάζουμε. Οι γόμες προορίζονται για άτομα που είναι πρόθυμα να διορθώσουν τα λάθη τους.

Τα μολύβια είναι μια φυσική, απτή αναπαράσταση του γεγονότος ότι είμαστε όλοι βιοτεχνίες λαθών, με υποχρέωση να μάθουμε από αυτά και να κάνουμε λιγότερα ή έστω ..ομορφότερα λάθη

Το μολυβάκι είναι ένα απαλό, στέρεο όχημα , πεζοπόρου ανάβασης στη γνώση και την συγκίνηση.

Εντάξει, η απόλαυση από την μπίλια ενός απαλού στυλό να ρολάρει απαλά στο χαρτί είναι σαν μια βόλτα με ένα άνετο αυτοκίνητο. Σε σχέση μάλιστα με τα πληκτρολόγια τα στυλό φαντάζουν ως αυτοκίνητα εποχής με δερμάτινα και ξύλινα καντράν. Είναι πολύ όμορφα και τα στυλό και μπορείς να βρεις τόσο διαφορετικά, τόσο ιδιαίτερα. Δίνουν διάρκεια και κύρος σε αυτό που γράφεις. Του δίνουν επίσημη χροιά αν θες. Έχει μάυρα , μπλε .. για όλα τα γούστα. Ωραία τα στυλό ναι.

Αλλά εδώ είμαστε..το μολυβάκι..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε <span>%d</span> bloggers: